על אודות

לגולשות ולגולשים                                                                                                11.10.2021

על תולדות טבריה הקדומה שנוסדה בראשית המאה הראשונה לסה"נ וחרבה בחצי השני של המאה הי"א לסה"נ תוכלו לקרא במאמרים השונים המתפרסמים גם כאן וכמובן בכתובים רבים אחרים וגם באתרי הרשת. כך גם על תולדות כמה מן החפירות שנערכו במשך השנים ברחבי העיר הקדומה. גם כיום נערכות חפירות בתחומי טבריה הקדומה, וגם בעיר ה "חדשה" שנוסדה בימי הצלבנים באותו המרחב שעליו נמצא לב העיר בימינו.

האתר נועד להעמיד לרשות החוקרים והמתענינים עד כמה שאפשר את הממצא הרב, ותמונות מן החפירות שניהלה משלחת יזהר הירשפלד ז"ל בתחום הארמון מן התקופה הביזנטית ה'יושב' על ארמון קדום יותר, מימי ראשית העיר, הוא ארמונו של הורדוס אנטיפס מיסד העיר, וכן ברחבי המסגד הגדול מן התקופה המוסלמית הקדומה ורחבת החצר שלו שהייתה מוקפת באכסדרת עמודים.

את בית המרחץ המשוכלל שצמוד לקיר המסגד מדרום חפר כבר מפקח אגף העתיקות המנוח בצלאל רבני, ומשלחת יזהר הירשפלד ערכה שם מעט בדיקות כדי לתארך את יסוד בית המרחץ ואת דרך פעולתו המיוחדת. לצערי לא פורסם בנתיים חומר כתוב על בית המרחץ.

כמו כן נועד האתר לעודד ולקדם את הקמתו של גן לאומי כמשמעותו בחוק בכל שטחה של טבריה הקדומה. לצורך זה התגייסו אנשים ונשים שהנושא הזה 'בוער בעצמותיהם'. אני מקווה ומאמין שעוד בימינו נזכה לראות את הגן הלאומי הזה כראוי לאתר כל כך חשוב להכרת תולדות ארצנו.

חומר רב מן החפירה שטרם פורסם נמצא בתיעוד הקיים במכון לארכיאולוגיה של האוניברסיטה העברית, ואין לנו אלא לקוות שיפורסם בקרוב. הדבר הזה נהוג בעולם הארכיאולוגיה. חופרים רבים מחזיקים קרוב ללבם תוצאות חפירות שהן למעשה רכוש הציבור, והושגו במימונו, בימינו, כש 'זכות הציבור לדעת' היא דבר רגיל קשה לקבל מצב כזה. אני מקווה ומאמין שהפרסום החופשי במרשתת יתרום לפרסום מהיר וזמין של ממצאי חפירות ארכיאולוגיות אחרות.

כמובן, וכרגיל, נותרו עם סייום החפירות האלו שאלות רבות שלא התבררו עד תום. השאלה החשובה ביותר היא אייך נראה החלק המערבי של הארמון הביזנטי הקבור כיום תחת חצר המסגד הקדום. שם גם נמצאת התשובה לשאלה האם נבנה המסגד הגדול עוד לפני רעש שביעית או רק אחריו. אני מקווה שימצא החוקר הסקרן שייקח על עצמו לחדש את החפירות שם וימצא תשובות לשאלות אלו וגם לשאלות רבות אחרות.

אני אשתדל לפרסם כל חומר מן החפירה שנמצא אצלי, ובמידת האפשר גם אצל אחרים. כל מי שרוצה איזה ממצא מן החפירות הללו מוזמן לפנות אלי כאן באתר או במייל yaelamit@bezeqint.net  אני אשתדל לעזור.

מאיליו מובן שמי שירצה לפרסם כאן חומר רלוונטי, יבורך.

אני מקדיש את האתר לזכר חברי ומורי יזהר הירשפלד ולזכר אביו אלי הירשפלד ז"ל שתמך, ואף תרם מזמנו ומכספו לחפירה בטבריה.

גלישה פוריה

אהרוני אמיתי